Live eller simulator? (09.14)

Sjøfolk skal alltid gjøre seg godt kjent på en båt de skal jobbe på. Men er det best å gjøre dette på en tradisjonell måte ved å gå rundt – eller er det bedre, sikrere og mer effektivt og gjøre dette via en simulator? Et forskerteam i HSH prøver å finne svaret og studenter er med

Morten Mæland, Nikolay Dimov og Sturle Tvedt gjør seg klare.
Forskningsprosjektet har gått en tid og er nå innen i en sluttfase. Sist uke fikk nautikkstudenter blir med på prosjektet ombord på Edda Fauna.

– Vi hadde med oss 22 studenter fra nautikkstudiet. Disse ble delt inn i to grupper, hvor den ene gjorde seg kjent på båten ved hjelp av simulatoren.

– Den andre gruppen fikk tradisjonell familiarisering hvor styrmannen om bord tok dem med på en bli-kjent runde

– I etterkant måtte hver enkel student gjennomføre en «orienteringsløype» hvor de fikk oppgitt poster de skulle finne, forteller prosjektleder Sturle Tvedt i HSH.

– Og hva fant dere ut?

– Vi kan ikke gå i detaljer da vi skal gjennomføre nye runder både i november og på nyåret, sier prosjektmedlem Helle Oltedal i HSH.

– Men under orienteringen tok vi tiden på studentene. De hadde og på seg «eyetracking» briller som registrerer hvordan deltakerne orienterer seg. Ved analysering av disse dataene vil vi kunne se om det er noen forskjell på de to gruppene som har hatt virtuell og tradisjonell familiarisering, forteller de.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Universitet i Tromsø og Høgskolen i Ålesund. Det er støttet med VRI-midler og MARKOM-midler.

– En stor takk til studentene som var med og til Østensjø rederi ved kaptein Lorentz Østensen og mannskapet hans. De tok veldig godt i mot oss, og la alt til rette for at vi klarte å gjennomføre eksperimentet, sier Sturle Tvedt og Helle Oltedal som har hatt god hjelp fra stipendiat Guro Fjeld og IT-tekniker Morten Mæland i HSH og støttetjenestene i HSH.

Posted in FoU prosjekt